Oura Ring - En recension

Finska teknikföretaget Oura Health tillverkar en aktivitetsmätare i form av en ring som man sätter på fingret. Den har prisats för sin precisa förmåga att mäta sömn - men är den värd pengarna? Här delar jag med mig av några tankar efter att ha personligen använt Oura Ring i över ett halvår.

av
Gustaf
local_offerproduktivitet
Oura Ring - En recension - Pluggkollen.se

Vad gör en Oura Ring?

Låt oss först snabbt klargöra vad en Oura Ring faktiskt gör.

Tanken är att du har på dig ringen dygnet runt, så kommer den kontinuerligt samla in data om hur din kropp fungerar: när du tränar, sover, mediterar, och så vidare.

Modell nummer två, som jag själv använt, mäter följande:

 • kroppstemperatur
 • andningstakt (andetag per minut)
 • vilopuls
 • heart rate variability (HRV)
 • hur länge du sover (tidpunkter för när du somnar och vaknar)
 • hur länge du ligger i sängen och därav hur effektivt du sover (hur stor del av tiden du faktiskt sover)
 • sömnstadier (djup, lätt och REM)
 • hur snabbt du somnar in
 • hur ofta du vaknar
 • hur väl du tajmar läggdags med din inre cirkadianska rytm

Detta med hjälp av en optisk pulsmätare, 3D-accelerometer, gyroskop och temperaturmätare.

Med den insamlade datan får du sedan dagliga rapporter i mobilen om hur väl man sov föregående natt och hur "redo" du är för dagen baserat på ens aktivitet och sömn/återhämtning (s.k. readiness score).

Nedan är några skärmdumpar på hur det kan se ut i appen (finns för både iPhone och Android).

Dessa detaljerar sömnfördelning mellan de olika faserna:

Snabb teknisk info om batteri

Ringen har en batteritid på cirka en vecka. Personligen upptäckte jag att om jag bara kort lägger ringen på laddningsplattan varje morgon då jag synkar den till appen i mobilen så håller den sig nästan alltid fulladdad.

Den har även ett flygplansläge för den som är nojig över elektromagnetisk strålning.

Oura Ring vs. Andra aktivitetsmätare

Om vi jämför Oura Ring med andra aktivitetsmätare i samma prisklass så kan vi konstatera följande:

 • ✔️ Låg profildesign (de flesta skulle nog inte gissa att det är en aktivitetsmätare)
 • ✔️ Bästa komersiella sömnmätaren i den prisklassen
 • ✔️ Användarvänlig app
 • ❌ Ingen märkvärdig aktivitetsmätare

Främst en sömnmätare

Oura Ring är en kommersiell sömnmätare i världsklass. Men om du förväntar dig en aktivitetsmätare av samma kaliber så kommer du bli besviken

Även fast Oura Ring är såväl en aktivitets- som sömnmätare så är den ändå främst det sistnämnda. Det är även varför de flesta (inklusive mig själv) köper den - för att mäta sömn - aktivitetsmätning är mer som en bonus.

För det premiumpris man betalar (kring 3 000 SEK) så förväntar man sig en av de bästa sömnmätarna på marknaden - vilket det är. Oura Ring är en mycket bättre sömnmätare än de allra flesta aktivitetsarmband och smartwatches. Men om du förväntar dig en aktivitetsmätare i samma klass så kommer du bli besviken.

Det är en fenomenal sömnmätare men endast en medioker aktivitetsmätare. Så är du endast intresserad av att hålla koll på din puls vid löprundor så bör du inte köpa en Oura Ring (den går för övrigt inte att ha på sig vid styrketräning eftersom den kommer att repas och eventuellt gå sönder när du håller i skivstänger, hantlar och annan utrustning).

Ändrat beteende - och insikter

Det största värdet ligger i den långsiktiga förändringen av beteende

Enligt mig så ligger det största värdet inte i de dagliga rapporterna om hur mycket du ska ta i på gymmet baserat på din återhämtning - det är ändå något man lär sig att bli ganska bra på att känna efter själv efter några års träning - även fast det såklart är en hjälpsam guide.

Det största värdet ligger istället i den långsiktiga förändringen av beteende och tanke denna produkt ger upphov till.

Efter att ha använt en Oura Ring så värdesätter jag återhämtning och sömn mycket mer än vad jag gjorde innan. Jag har också blivit något bättre på att avgöra hur jag kan sova bra. Nedan är några insikter som jag fick efter ett tag av daglig användning.

 • Jag lärde mig ganska snabbt att jag alltid överskattade hur länge jag sovit med ungefär 1 timme
  • Detta på grund av att man vaknar kortare perioder under natten
 • Om jag åt en stor måltid sent på kvällen så höjde det min vilopuls under natten och min återhämtning försämrades
 • Å andra sidan om jag lade mig på tom mage efter att inte ha ätit på över 3 timmar så tenderade jag att vakna upp oftare
 • Att min sömncykel är förskjuten framåt. Som nattuggla får jag majoriteten av min REM-sömn (sömnstadiet som är bra för minneskonsolidering och inlärning) kring klockan 6 på morgonen. Om jag måste gå upp vid 6 kan det således hända att jag missar nästan all REM-sömn

Slutsats - är den värd pengarna?

Överlag nöjd med köpet. Jag skulle kunna sluta använda ringen redan nu och ändå uppleva att jag fått värde för pengarna eftersom produkten gett mig alla dessa insikter om sömn och prestation som jag förmodligen aldrig skulle funderat ut annars.

Summa summarum: om du enbart är intresserad av aktivitetsmätning för din konditions- eller styrketräning så är Oura Ring inte för dig.

Men om du vill förbättra din fysiska och mentala prestation genom bättre sömn, så rekommenderar jag verkligen Oura Ring.

Joina Pluggkollen

Läs recensioner. Jämför antagninsstatistik. Hitta utbildningen som matchar dig.